Podcast: Saïdjah en Adinda - het verdriet van Indië deel 2

Ter gelegenheid van het 200e geboortejaar van Eduard Douwes Dekker, beter bekend als Multatuli, brengt het Feest der Poëzie een tweedelige podcast over een ontroerend liefdesverhaal uit de Max Havelaar: Saïdjah en Adinda. In deze tweede en laatste aflevering staan we stil bij de muziek die dit verhaal geïnspireerd heeft:

  • Een interview met Duo Multatuli: Stephanus Harsono (piano) en Jan van der Plas (cello), gevolgd door een unieke uitvoering van het Lied van Saïdjah van Richard Hol (1862)
  • Saïdjah's Lied van Lodewijk Mortelmans door Peter Vanhove (piano)
  • Simon Mulder (presentatie en voordracht)

De podcast is te beluisteren via uw favoriete podcastapp en via de website.

200 jaar Multatuli in de Nieuwe Liefde: zijn liefdesbrieven, liefdesverhalen & leven

Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, staat vooral bekend om zijn legendarische boek Max Havelaar (1860). Maar wie had gedacht dat zijn liefdesbrieven en eigen leven zo zinnenprikkelend zouden zijn? (Dit programma vond plaats in de Nieuwe Liefde in Amsterdam op 4 oktober 2020.)

Podcast: Saïdjah en Adinda - Het verdriet van Indië deel 1

Ter gelegenheid van het 200e geboortejaar van Eduard Douwes Dekker, beter bekend als Multatuli, brengt het Feest der Poëzie een podcast in twee afleveringen over een ontroerend verhaal uit de Max Havelaar: Saïdjah en Adinda.  In de eerste aflevering gaat het over de historische achtergrond van het verhaal:

  • Een interview met Elsbeth Etty over de Max Havelaar
  • Een interview met Elte Rauch, auteur van de verhalenbundel 'Vormen van vrede' over het verdriet van Nederlands-Indië
  • Een historische voordracht uit het verhaal door toneelleider Willem Royaards uit 1908
  • Simon Mulder (presentatie en voordracht

Amersfoorters over multatuli en multatuli over hen


'
Te Amersfoort was 't publiek houterig en flauw. Niet uit kwaden wil, denk ik, maar uit lamheid.' In de digitale krant De Stadsbron uit Amersfoort alles over de receptie van Multatuli in deze stad, van circa 1860 tot en met 1920. Zie:  https://www.destadsbron.nl/nl/Multatuli

VU-hoogleraar Jacqueline Bel reageert met Multatuli op Abraham Kuyper Lezing 2020

Op 14 mei 2020 was de Abraham Kuyper Lezing. Dit jaar hield schrijver Arnon Grunberg een verhaal met de titel 'Blinde gehoorzaamheid'. Het programma werd vanwege de coronacrisis opgenomen in de Aula van de Vrije Universiteit Amsterdam, zonder publiek.

VU-hoogleraar Jacqueline Bel, houder van de Multatuli-leerstoel voor moderne Nederlandse Letterkunde, reageerde op de lezing. Ze vergeleek Grunberg met Multatuli, die ook streed voor meer rechtvaardigheid in de samenleving. Arbeiders, vrouwen, inwoners van de koloniën wilde hij helpen mens te zijn.

Multatuli en Blauw Bloed

Multatuli was in juni op tv te zien in Blauw Bloed, zie op uitzending gemist.

Arnon Grunberg en Thom Hoffman over het Multatuli-jaar (Op1, 18 feb. 2020)

Op 2 maart 2020  is het precies 200 jaar geleden dat de befaamde schrijver Multatuli, die in werkelijkheid Eduard Douwes Dekker heette, geboren werd. Het jaar 2020 is daarom uitgeroepen tot het Multatuli-jaar. Vandaag onthult Koning Willem-Alexander een gedenksteen voor de schrijver in De Nieuwe Kerk van Amsterdam. Schrijver Arnon Grunberg houdt tijdens deze gelegenheid een lofrede en acteur Thom Hoffman kruipt in de huid van Multatuli, door een fragment uit 'Max Havelaar' ten gehore te brengen. Vanavond zijn Grunberg en Hoffman samen te gast bij Op1.

Bijdrages aan de Max Havelaar lockdown-editie

Taalkundige en lezer Marc van Oostendorp laat zien hoe je een bijdrage kunt leveren aan de Max Havelaar lockdown-editie. Kijk voor andere bijdrages van bijvoorbeeld striptekenaars Dick Matena en Jean-Marc van Tol op YouTube. Iedereen kan meedoen, meld je aan bij de VU.

Wie was Multatuli? (Clipphanger, 2 mrt. 2020)

Als ambtenaar in de toenmalige kolonie Nederlands-Indië ziet Eduard Douwes Dekker van dichtbij hoe de bevolking wordt uitgebuit door de Nederlandse overheersers. Daarover schrijft hij onder het pseudoniem Multatuli zijn meesterwerk Max Havelaar, of de koffij-veilingen der Nederlandse Handelmaatschappij. (Clipphangers zijn korte animaties die alledaagse vragen op een grappige manier beantwoorden)

Herman Pleij over Max Havelaar in DWDD (21 jan 2016)

Emeritus hoogleraar Herman Pleij hield een vlammend pleidooi voor de Max Havelaar in De Wereld Draait Door op 21 januari 2016. Er was de laatste dagen namelijk in de NRC een verhitte discussie losgebarsten over het nut van oudere literatuur op school. Schrijver Christiaan Weijts had de knuppel in het hoenderhok gegooid door te stellen dat de Max Havelaar "die afgrijselijke monumentale baksteen" is, "een effectief moordwapen voor elk sluimerend vonkje literaire interesse".

Hoe ging het eraan toe in Nederlands-Indië (Welkom in de IJzeren Eeuw, met als gast Multatuli)

Vandaag is Multatuli te gast in de studio. Hij vond het vreselijk wat er gebeurde in Nederlands Indië, daarom schreef hij er een boek over.
Op de bank zit de grote schrijver Multatuli, bekend van zijn boek 'Max Havelaar', een aanklacht tegen uitbuiting in Nederlands-Indië. Maar was Multatuli zelf niet in dienst van het koloniaal bestuur en waarom is hij eigenlijk ontslagen?

'Rebelse schrijvers' in De Balie over Multatuli

Multatuli schreef twee eeuwen geleden een aanklacht tegen de gevestigde orde en kwam als schrijver in opstand tegen zijn tijdgeest. Hoe zit het met Nederlandse schrijvers van deze tijd, wie zijn onze rebellen? Wie zijn onze Multatuli's?

In dit programma gaan we samen met literatuurcriticus Elsbeth Etty, schrijvers Vamba Sherif en Maartje Wortel én biograaf van Eduard Douwes Dekker, Dik van der Meulen opz oek naar de rol van schrijvers van nu in het publieke debat. Zangeres Aafke Romeijn zorgt voor muzikale reuring.

Van Reybrouck over Multatuli in Buitenhof


Schrijver David van Reybrouck heeft Multatuli ontdekt in Congo, vertelde hij in BUITENHOF van 27 december 2015. In een bestoft en beschimmeld depot van een koloniale bibliotheek vond hij de Max Havelaar, die hem inspireerde tot
het schrijven van een boek over Indonesië.

Christiaan Weijts in De Mare 2002


Dertien jaar geleden interviewde Christiaan Weijts de biograaf van Multatuli Dik van der Meulen voor het blad De Mare:

Een vat vol tegenstrijdigheden
Volgens de kenners is hij onze belangrijkste schrijver: Eduard Douwes Dekker, beter bekend als Multatuli. Toch is er nooit een volledige biografie geschreven van de schrijver van Max Havelaar. Neerlandicus Dik van der Meulen voorziet in die behoefte met een vuistdikke biografie waarop hij vandaag promoveert.

Christiaan Weijts
Vraag geletterd Nederland wie onze belangrijkste schrijver is, en er komt één naam uit de bus rollen: Multatuli. Dat bleek afgelopen zomer uit een enquête die de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde onder haar leden liet uitgaan. Bovendien plaatsten deze driehonderd wetenschappers, schrijvers en uitgevers Max Havelaar op nummer één in de toptien van belangrijkste Nederlandse boeken aller tijden.
Des te opmerkelijker is het dat er tot nu toe...........Zie verder: http://www.mareonline.nl/2002/03/08.html